Шефът на спасителите каза какво са предприели, за да открият Сашко.Детето Александър е имало

...
Шефът на спасителите каза какво са предприели, за да открият Сашко.Детето Александър е имало
Коментари Харесай

Шефът на спасителите: Сашко е имал много голяма воля за живот

Шефът на спасителите сподели какво са подхванали, за да открият Сашко.

Детето Александър е имало доста огромна воля за живот, която да го движи напред и да не се отхвърля. Това сподели за Българска телеграфна агенция Емил Нешев, шеф на Планинската избавителна работа. По-рано днес Александър беше открит в околност, покрай Радомир. Той изчезна на 11 ноември, в Перник, а в издирването му се включиха стотици експерти и доброволци. Детето беше открито от парапланеристи и делтапланеристи, които споделиха пред публицисти, че дружно с Нешев още веднъж са преглеждали траковете, по които е било търсено детето.

Гордостта е страхотна, само че най-важното е, че детето е открито, сподели още Нешев. Ние, планинските спасители, имаме процедура при задача за издирване да се движим с GPS и откакто обходим регионите, събираме траковете – изминатите направления, и вършим разбор въз основата на претърсените и непретърсените места, изясни той. Точно това анализирахме и през вчерашния ден – къде е търсено детето, до каква степен е търсено от подготвени и не дотолкоз подготвени хора, къде има максимален късмет да се търси, в случай че изобщо детето е в планината. Това са действия, свързани с насъбрана рутина, с опит, познания и умения, добити в това число и в чужбина, сподели още Нешев.

Детето е открито от хора, ходещи пешком. Не може да се каже дали Александър се е движел от самото начало, дали е сменял позицията си, само че най-вероятно се е движел, тъй като в противоположен случай щеше да измръзне още през първата нощ, добави той. Със сигурност мога да кажа, че това са допустимо най-трудните задачи за издирване, защото нямахме съвсем никаква информация и търсехме дете с аутизъм, сподели още Нешев. В такива случаи не можем да разчитаме на логичност. Осланяхме са единствено на опита си и на шанса, с цел да стигнем до някакво вярно съмнение, добави Нешев.

В отговор на въпрос за какво кучетата не съумяха да надушат диря Нешев уточни, че факторите са доста. Един от тях е съществуването на доста хора, надлежно на доста миризми, в региона, където е изчезнало детето. Друг фактор е това, че кучетата са се присъединили в издирването доста часове след изгубването на детето. Ние бяхме потърсени на идващия ден преди обяд, а кучетата бяха на терен в ранния следобяд, уточни още той. По думите му има значение и посоката, в която е духал вятърът. Ако е духал против кучетата, е щял да донесе спомагателна миризма, само че в случай че е духал по посока на придвижването на кучетата и е отдалечавал миризмата, те не биха могли да го надушат.

Трудно може да се изясни и за какво детето не беше намерено с хеликоптера, с дроновете или от хората, това беше извънредно сложна акция. Ако Сашко се е бил подслонил в скална ниша, няма по какъв начин да го открие хеликоптер или термокамера, изясни Нешев.

В случаи като този би трябвало да се употребява целият вероятен запас на страната, всички служби, които са от единната избавителната система. Ние не бяхме потърсени публично, само че откакто научихме за изгубването на детето, се включихме в издирвателната акция, добави Нешев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР